Uberparticipatie


Vanuit de ervaring van de 'überparticipatie' aan sociale netwerksites kan je hier meer algemeen reflecteren over positieve en negatieve eigenschappen van een sociaal platform.

Vermeld hieronder wat je als positief ervaren hebt en benoem het platform waarover je reflecteert.
- Ik ben ruim een week geleden beginnen twitteren en heb er al veel plezier aan beleefd. Al vrij snel had ik de etiquette op Twitter door. Er zijn van die ongeschreven regels waaraan je je moet houden, wil je het goed doen. Ik lees nu trouwens enkele boeken over de werking van Twitter, over hoe je er zo verstandig mogelijk mee omgaat, enz. Interessante lectuur! Ik maakte ook al snel gebruik van short links, waarmee je lange URL's kunt inkorten, waardoor je meer plaats voor tekst overhoudt. De short link-tool die ik gebruik is 'bit.ly'. Ik maak daarnaast ook al flink gebruik van hashtags. Ik heb er trouwens zelf al enkele gecreëerd. Ten slotte heb ik ook Tweetdeck geïnstalleerd, zodat ik én mijn Twitterberichten én de berichten op mijn Facebook-prikbord in één oogopslag kan zien. Erg handig. (Patrick A.)
- Sinds enkele weken heb ik ook een Facebook-account. Ook daar heb ik al veel plezier aan beleefd. Je eigen profielpagina opmaken: spannend! Ik heb nu al 23 vrienden, meestal collega's van het werk. Verder ook enkele organisaties en boekhandels. Ik heb zelf al berichten en aankondigingen geplaatst op mijn prikbord en heb ook al gereageerd op posts van anderen. Je kiest zelf waar je op reageert en de rest laat je ongemoeid, zo werkt het. Je hoeft niet per se op alles te reageren. Ik ben zeker van plan mijn Facebook-account te behouden, ook na afloop van het postgraduaat, en de inhoud van mijn profielpagina regelmatig te verversen. Dat vind ik een noodzaak, anders blijft alles te statisch. Je favoriete films of tv-programma's bijvoorbeeld: daarin evolueer je toch? Conclusie: een mooie uitvinding, op voorwaarde dat je er oordeelkundig mee omgaat. (Patrick A.)
- Ik heb al een aantal heel goede linken binnengekregen via twitter, echt de moeite er af en toe eens tussen te gaan kijken.
-
-----Kurt S------
- ik zit al geruime tijd op facebook en het valt me op dat je in het begin werkt aan een profiel waarop je zo veel mogelijk vrienden verzamelt. Nu, 3 jaar later, valt het me op dat mijn profiel bestaat uit mensen waarmee ik in het echte leven ook communiceer. Mijn vriendenaantal is dus gestagneerd en misschien zelfs afgenomen.
- ikzelf gebruik het als een soort van leuk gadget door er ervaringen of meningen op te posten waarmee je reacties loswekt. Daarnaast gebruik ik het als medium om mijn muziekkeuze bekend te maken, omdat ik weet dat enkelen van mijn vrienden dezelfde smaak delen maar niet altijd bepaalde groepen of nummers kennen.
- onlangs was er een feest waarop ik en mijn vrouw waren uitgenodigd. Ik kende de gasten niet, maar mijn vrouw wel dankzij facebook. Het waren vrienden van vrienden en door met elkaar te communiceren waren we beiden uitgenodigd op het verjaardagsfeest. Het viel me daar op dat vele mensen op dat feest elkaar kenden via facebook maar niet in het echte leven. De buurvrouw van de gastheer en gastvrouw kende mij via facebook, ... . Een heel rare ervaring maar wel een prachtig voorbeeld over de kracht van facebook. Tijdens het feest had je natuurlijk altijd wel voldoende gesprekstof dankzij facebook.
- sinds de afgelopen les heb ik me ook geabonneerd op FourSquare en het viel me op dat er al heel wat gebruikers en locaties op te vinden zijn. Zelfs de bakker om de hoek zit erop ;-). Ik gebruik het af en toe wanneer ik op een locatie ben (station, ...) om te achterhalen wat de aanbiedingen zijn en wie er major is. Het lijkt mij een interessant medium om te gebruiken binnen onze organisatie.
-----Kurt S------
Vermeld hieronder wat je als negatief ervaren hebt en benoem het platform waarover je reflecteert.
-Facebook, twitter, wiki, twitter,..... ik vind het erg moeilijk te beginnen. dacht dat ik mee was, duidelijk niet dus. Klote gevoel!
-Facebook: ik begrijp het "fenomeen wel" maar voel me niet geroepen veel vrienden te hebben. Mijn principes staan in de weg :" geven en nemen" en aangezien ik niet weet hoe ik op een interessante manier kan geven via dit platform wil ik ook niet nemen.
- 15/02/10 begin een beetje met kinderschoentjes berichtjes te sturen maar nog niet zichtbaar voor iedereen maar "face to face" lijkt me veiliger. wil me niet belachelijk maken maar waarschijnlijk staan ze niet te wachten op mijn berichtjes en valt dat ook best mee.
-Wiki: kan ik hier dingen in doen die enkel voor mij zichtbaar zijn of is het juist een sociaal event?
- twitter: vragen en antwoorden corresponderen niet.... iedereen twittert wat door elkaar heen .... hoe kan je een conversatie volgen?
-kan moeilijk een structuur vinden in al deze sites.......
-Bij twitteren: wat is het verschil tussen retweet en reply?
- Ik twitter nu al ruim een week. Volg inmiddels een twaalftal personen en organisaties en heb zelf al zo'n tiental volgers. Wat me opvalt: dat veel tweets volstrekt zinloze, erg persoonlijke, anekdotische en irrelevante informatie bevatten. Je hebt soms het gevoel een voyeur te zijn van andermans leven, en dat is niet altijd een genoegen. Veel tweets bevatten ook links. Als je die allemaal moet lezen en bekijken, dan kun je wel uren bezig blijven. Het is een medium waarmee je volgens mij dan ook erg gedisciplineerd moet omgaan. Anders wordt het algauw een overloeze bezigheid die je afhoudt van belangrijker dingen in het leven. Zelf probeer ik mijn tweets zo 'universeel' mogelijk te houden. Over mijn privéleven geef ik niets prijs. Wat me ook opvalt: dat veel gebruikers van Twitter nogal graag koketteren met hun kennis, door om de haverklap tweets met links door te sturen. Je krijgt dan al snel het gevoel dat ze met niets anders bezig zijn dan allerlei digitale nieuwsbronnen uit te pluizen, enkel en alleen om die te kunnen delen met de buitenwacht. Er zitten volgens mij bij twitteraars dan ook nogal wat mensen die vooral willen etaleren dat ze veel weten. Besluit: Twitter is een medium dat als het onoordeelkundig gebruikt wordt vooral een gevoel van 'So what?' oproept. En naar een goed boek doet grijpen waarmee je je in alle rust en anonimiteit kunt terugtrekken in een hoekje, zonder dat de buitenwereld daar weet van heeft of weet hoeft van te hebben. (Patrick A.)
- Ik mag dan wel al veel plezier beleefd hebben aan Facebook, ik merk natuurlijk ook wel de minpunten ervan: wat mensen er allemaal voor onzin op posten, het is hemeltergend soms. Je vraagt je dan af: hebben die mensen echt niks beters te doen?! Te veel mensen posten ook te veel filmpjes van YouTube op hun prikbord. Wie heeft er zo veel tijd dat hij die allemaal kan bekijken, laat staan er ook nog eens commentaar op geven? Ik alleszins niet. Ik pas er ook voor op geen te persoonlijke informatie op Facebook vrij te geven, en over het werk heb ik het er ook liever niet op. Je werkgever kan immers meekijken, tenzij je je beveiligingsinstellingen aanpast. En laten we wel wezen: in de grond is Facebook het prototype van Big Brother: zelfs als je je account afsluit, blijven al je je profielgegevens en de content die je erop plaatste 'eigendom' van Facebook. Zeer bedenkelijk vind ik dat, dat al die informatie 'voor eeuwig' bewaard blijft. Oordeelkundig gebruik is dus ook hier de boodschap! (Patrick A.)
-----Kurt S------
- Facebook: het stoort me soms wel dat mensen "alles publiceren" op facebook. Meermaals veroorzaakt het stof ter discussie en zelfs verkeerde indrukken. Soms wordt het gebruikt als een manier om dingen over elkaar te publiceren die je in het echte leven niet tegen elkaar durft te zeggen. Ik sta tevens nogal wantrouwig over de spelletjes en de vele farmville-varianten. Dat zijn voor mij overbodige gadgets.
- Facebook: wat ik enorm vervelend vind op Facebook is het posten van berichten die beginnen met "plaatst dit op je profiel als jij ....". Het doet mij denken aan de kettingmails die in het verleden werden verstuurd.
- Twitter: Ik heb tevens een account op twitter maar begrijp het niet helemaal. Ik heb hier (nog) geen vrienden op en weet dan ook niet voor wie ik iets publiceer. Ik hoop tijdens het verdere verloop van de opleiding wel hier meer kennis over op te doen. Ik heb wel al wat tweeds van uitzendingen op één gevolgd (bv. De allerslimste mens) maar had nog niet de behoefte om daar mijn eigen mening te publiceren.
- FourSquare: ik heb geprobeerd om onze locatie (het cultuurcentrum) te laten herkennen maar wacht nog steeds op een brief met hierin meer informatie.
-----Kurt S------